ירידה בחשק המיני בנשים - Decreased sexual desire in women
אם הינך רופא/ה, אנחנו מזמינים אותך לשפר את הערך ולהוסיף את המידע הדרוש להשלמתו. אם אין לך הרשאות עריכה ניתן לבקש זאת (קבלת הרשאות), וללמוד כיצד לערוך (עריכה בוויקירפואה). |
ירידה בחשק המיני בנשים | ||
---|---|---|
The DSM Diagnostic Criteria for HSDD in Women | ||
יוצר הערך | ד"ר שלומית סייג |
|
לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושים – הפרעה בתפקוד המיני
אחת משתי הפרעות בחשק המיני בנשים ב-DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) היא ירידה בחשק המיני בנשים ((HSDD) Hypoactive Sexual Desire Disorder). ההגדרה ב-DSM היא פשוטה - חוסר או היעדר קבוע או חוזר של פנטזיות מיניות או חשק לפעילות מינית שגורם להפרעה משמעותית או לקושי בין-אישי.
אפידמיולוגיה
43%-26% מהנשים ציינו במחקרים שונים שיש להן חשק ירוד במשך חודש או יותר בשנה. ירידה בחשק ובנוסף הפרעה נלווית מכך לחיי האישה דווחו רק ב-16%-7%. השכיחות הגבוהה ביותר נמצאה בנשים שנכנסו לגיל המעבר (מנופאוזה) בצורה ניתוחית. נמצא קשר בין ירידה בחשק לבין לידת תינוק או לבין אמהות לילד בן חמש שנים ומטה. נשים נשואות חיפשו יותר עזרה בנושא לעומת לא נשואות.
אטיולוגיה
ערך מורחב – ירידה בחשק המיני בגיל המעבר - Decreased sexual desire in menopause
קליניקה
אבחנה
ההגדרה ב-DSM היא פשוטה - חוסר או היעדר קבוע או חוזר של פנטזיות מיניות או חשק לפעילות מינית שגורם להפרעה משמעותית או לקושי בין-אישי.
בעיות בהגדרת ה-DSM לירידה בחשק המיני
קיים קושי בהגדרה מדויקת של חשק. קיום יחסי מין נעשה פעמים רבות ללא חשק. נושאים בתפיסת ההבדל בין חשק תגובתי לחשק עצמוני, הנדירות של פנטזיות מיניות בנשים והחפיפה בין חשק לעוררות בנשים הם הנושאים שיש לדון בהם בקשר להגדרה לעיל. על פי ההצעה יש לחבר בין חשק לעוררות וליצור קריטריון הכולל את שניהם יחדיו.
ההצעות לשינוי הגדרה ב-DSM-V מתייחסות לנושאים הבאים:
- חשיבות היעדר פנטזיות מיניות לאבחון
- האם להוסיף את החשק התגובתי לקריטריונים?
- איך ניתן לתפוס השפעות של היחסים והתוצאות ברמה בין-אישית?
- החפיפה של חשק מיני ועוררות מינית
- האם המצוקה הכרוכה בבעיה המינית נכללת בקריטריונים?
יוצע שינוי הגדרתי מחשק (Desire) מיני להתעניינות (Interest) מינית.
בשנת 1970 הציעה קפלן שחשק מיני הוא תנאי ראשוני והכרחי לקיום מעגל התגובה המינית שכולל: חשק, עוררות, אורגזמה ומנוחה. בהתאם לכך, הוצעו הפרעות בחשק, הפרעות בעוררות, הפרעות באורגזמה והפרעות כאב.
מהו חשק מיני?
מהו חשק מיני? החשק כפי שהוגדר על ידי גופים מקצועיים, או החשק כפי שהאישה רואה אותו?
לוין 2002 הגדיר חשק כ"סכום הכוחות הגורמים לנו להתקרב או להתרחק מפעילות מינית", אך קיימות מספר בעיות בהגדרה. סיבות כמו "אין בן זוג" או "לבן הזוג אין חשק" משפיעות על ההתנהגות המינית של האישה. כמו כן, מתקיימים לעתים קרובות יחסי מין ללא חשק בנשים.
פנטזיות: יש נשים שלא יגדירו היעדר פנטזיות כהיעדר חשק, כי יש להן חשק ללא פנטזיות. נשים מגייסות פנטזיות במודע כדי לטעון את החשק המיני שלהן.
בנשים אין קשר בין תכיפות תחושת חשק מיני לבין שביעות רצון מיחסי המין והזוגיות. יש יותר משמעות לעוצמת החשק המיני.
באחד המחקרים אובחנו 38% מהנשים כסובלות מהפרעה בתפקוד המיני, אך רק 18% הגדירו את ההפרעה כבעיה המציקה להן. נמצא מתאם טוב יחסית בין אבחון לדיווח עצמי של נשים בנושאי כאב בזמן יחסי מין (דיספראוניה) ווגיניזמוס (75%) לעומת מתאם נמוך בבעיות עוררות (38%) והפרעות חשק (39%). תכיפות יחסי המין אינה סמן הכרחי לאבחון ירידה בחשק או בשביעות רצון נשים מחיי המין שלהן. 80% מהנשים במחקר דיווחו על שביעות רצון מחיי המין שלהן אף על פי ש-24% מהן לא קיימו יחסי מין כלל בשלושת החודשים האחרונים.
מחקרים הולנדיים מצביעים על כך שחשק מיני אינו ממוקם בתוך האישיות אלא מתעורר בתגובה לגירוי מיני.
קשה לעתים להבחין בין עוררות לחשק בנשים. שיפור בעוררות מביא לשיפור בחשק. לנשים סיבות רבות להתחיל אקט מיני: "משיכה לבן הזוג", "רצון להראות לו את אהבתי", "זה מרגיש טוב", "רצון לקרבה", לאו דווקא חשק מיני ספונטני. היעדר פנטזיות מיניות מצביע על ירידה בחשק הספונטני, שאינו רלוונטי בחיי המין של נשים רבות. מאסטרס וג'ונסון וקפלן מאוחר יותר הציעו מודל תגובה מינית הכולל חשק מיני כשלב מקדים. באסון טבעה את המושג "חשק תגובתי", והצביעה על כך שהוא שכיח בנשים יותר מ"חשק ספונטני", בעיקר במערכות יחסים ממושכות. גם בסטודנטיות צעירות דיווחו 50% על קיום יחסי מין ללא חשק בשבועיים האחרונים. הסיבות היו: "שהפרטנר יהיה מרוצה", "קידום האינטימיות", "מניעת קונפליקט זוגי". נמצא מתאם בין החשק המיני של נשים לחשק המיני של הפרטנרים שלהן. היעדר פרטנר היא סיבה שכיחה יותר לחוסר קיום יחסי מין לעומת היעדר חשק מיני.
נתונים מחקריים רבים מצביעים על כך שחשק מיני בנשים הוא לעתים קרובות תגובתי, ולכן היעדר חשק ספונטני לא צריך להיחשב לפתולוגי. הימצאן של פנטזיות מיניות נמצא אף הוא בלתי נחוץ לחשק מיני בנשים, ושניהם לא בהכרח קשורים לשביעות רצון נשים מחיי המין שלהן. לגברים יותר פנטזיות מיניות על אקט מיני שאינם נוטלים בו חלק, לעומת זאת נשים מפנטזות לרוב על אקט מיני שבו הן משתתפות באופן פעיל. לפנטזיות תפקיד חשוב בחשק מיני בגברים, לא כך בנשים. ב-2003 הציעה באסון הגדרה חדשה לירידה בחשק בנשים: היעדר או ירידה בהתעניינות מינית או בחשק מיני, היעדר מחשבות מיניות או פנטזיות וחוסר חשק תגובתי. מוטיבציה לאקט מיני חסרה או ירודה. היעדר עניין במין מעבר לירידה הנורמטיבית עם השינויים במעגל החיים והזוגיות. אין מספיק מחקר כדי להוכיח נכונות הגדרה זאת.
- Tiefer (טיפר, 2000) וחב' הציעו במסגרת קבוצת חשיבה בשם New View הגדרה מחודשת להפרעות במיניות האישה
- בעיות מיניות הקשורות לפקטורים חברתיים, פוליטיים וכלכליים
- בעיות מיניות הקשורות לפרטנר ולזוגיות
- בעיות מיניות הקשורות לפקטורים פסיכולוגיים
- בעיות מיניות הקשורות לפקטורים רפואיים
במחקרם נמצא כי 65% מההפרעות במיניות הנשים נובעות מבעיות זוגיות ופרטנר, 20% על רקע תרבותי-חברתי, 8% על רקע פסיכולוגי ו-7% על רקע רפואי.
- הצעה שונה של Hartmann וחב' 2002
- הפרעות בחשק המיני בנשים -
- הפרעת חשק + הפרעה בעוררות
- הפרעת חשק + הפרעה באורגזמה
- הפרעת חשק + דיכאון
- הפרעת חשק + הפרעה בדימוי גוף
- הפרעת חשק + קונפליקט זוגי
הרעיון המשותף הוא הקושי להפריד בין עוררות לחשק.
לא נמצא קשר ישיר בין ירידה בחשק המיני לבין רמות נמוכות של טסטוסטרון בדם. ב-12 מחקרים שניסו לברר שכיחות ירידה בחשק המיני בנשים, נמצא כי שכיחות ירידה בחשק מגיעה עד 55%, אך כשנשאלו הנשים לגבי מידת המצוקה הכרוכה בירידת החשק צנחה השכיחות ל-7%.
הצעה לשינוי בהגדרת הפרעת ירידה בחשק המיני בנשים בספר האבחנות הפסיכיאטריות החדש (DSM-V)
הצעה לשינוי בהגדרת ירידה בחשק לפי שני קריטריונים A + B -
A. חוסר עניין במין או בעוררות מינית הנמשכים לפחות 6 חודשים בהתמלא 4 מתוך 6 הבאים:
- היעדר או ירידה בעניין בפעילות מינית
- היעדר או ירידה במחשבות או בפנטזיות ארוטיות
- היעדר יוזמה לפעילות מינית והיעדר היענות ליוזמת פרטנר למין
- היעדר או ירידה בהנאה בזמן פעילות מינית (לפחות ב-75% מהמפגשים המיניים)
- היעדר התעוררות חשק מיני בתגובה לגירוי ארוטי מיני (כתוב, מילולי (ורבלי), חזותי (ויזואלי))
- היעדר או ירידה בשינויים פיזיולוגיים גניטליים ואחרים בזמן פעילות מינית (לפחות ב-75% מהמפגשים המיניים)
B. ההפרעה גורמת למצוקה או להפרעה משמעותית בהתייחסות למאפיינים הבאים:
- במהלך כל החיים או נרכש
- כללי או תלוי מצב
- פקטור הפרטנר (בריאות, הפרעה בתפקוד המיני)
- יחסים (תקשורת זוגית, קונפליקט, פער בחשק)
- חולשות עצמיות (דיכאון, חרדה, הפרעה בדימוי גוף, עבר של ניצול מיני)
- פקטור תרבותי או דתי (עכבות ואיסורים)
- פקטור רפואי (מחלות, תרופות)
טיפול
פרוגנוזה
דגלים אדומים
ביבליוגרפיה
- Brotto L. The DSM Diagnostic Criteria for Hypoactive Sexual Desire Disorder in Women. Arch Sex Behav 2010;39:221-239
- Levine' SB. Reexploring the concept of sexual desire. J Sex Marital Tyerapy 2002;28:39-51
- Basson R. Biopsychosocial models of women's sexual response: Applications to management of desire disorders. Sex Relationship Therapy 2003;18:107-115
- Tiefer L. A new View of women's sexual problems: Why new? Why now? J Sex Research 2001;38:89-96
- Hartmann U. Female sexual desire disorder: subtypes, classification, personality factors and new directions for treatment. World J of Urology 2002;20:79-88
קישורים חיצוניים
המידע שבדף זה נכתב על ידי ד"ר שלומית סייג המחלקה לרפואת המשפחה, שירותי בריאות כללית, מחוז חיפה וגליל מערבי; הטכניון – הפקולטה ע"ש רפפורט, חיפה