רפואת המשפחה בישראל - נספח - לזכרו של של פסח שוורצמן
הופניתם מהדף פסח שוורצמן לדף הנוכחי.
רפואת המשפחה בישראל - Family Medicine in Israel
מאת פרופסור חיים דורון, פרופסור שפרה שורץ, פרופסור שלמה וינקר
פרופ' פסח שוורצמן, רופא מומחה ברפואת משפחה, רפואת כאב ורפואה פליאטיבית, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון, הלך לעולמו ב-19 בספטמבר 2024. פרופ' שוורצמן היה יו"ר בית אידי מעגן לתמיכה בחולי סרטן ובני משפחתם, יו"ר המרכז הפליאטיבי הארצי ע"ש אריק וקאפי פלאנדרס וזוכה פרס מפעל חיים מטעם איגוד רופאי המשפחה ופרסי מצוינות מטעם איגוד הכאב והאיגוד לרפואה פליאטיבית.
פרופ' שוורצמן נחשב לאחד המומחים המובילים בעולם וחלוץ בארץ בתחום הרפואה הפליאטיבית. ממייסדי רפואת הכאב בישראל. הוא היה יו"ר החטיבה לבריאות בקהילה ויו"ר האיגוד לרפואה פליאטיבית בישראל ונחשב למורה דגול שהעמיד דורות של רופאים.
פרופ' איה בידרמן, לשעבר יו"ר החטיבה לבריאות בקהילה וראש המחלקה לרפואת משפחה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון, ספדה לו: "קיבלתי בזעזוע ועצב את הבשורה. פסח היה אדם חזק מכל הבחינות וקשה לתפוס שהלך מאיתנו בחטף. הוא השאיר הרבה אוצרות מאחוריו! הקים ויצר כל כך הרבה למען המטופלים והרפואה בנגב: הוספיס בית, בית מעגן, מרפאת כאב בט', מחלקה מפוארת לרפואת משפחה ועוד ועוד. נזכור אותו תמיד".
ד"ר רוני צבר, מומחה ברפואת משפחה ורפואה פליאטיבית, מייסד צבר רפואה, כתב בדף הפייסבוק שלו דברים לזכרו של פרופ' שוורצמן: "הלילה התבשרנו שפרופ׳ פסח שוורצמן הלך לעולמו. דמות מופת ברפואת המשפחה בישראל, שהקים את המחלקה הראשונה בארץ לרפואת משפחה, שעמד בראש האיגוד וניהל מרפאה מרכזית בבאר שבע. רופא משפחה של משפחות, שאהבו וסמכו עליו כאדם וכרופא.
"אבל פסח היה הרבה יותר מזה. פסח היה קטר של איש אחד, שמשך אחריו תהליכים שלמים והרבה אנשים עד שהקים שתי התמחויות חדשות ברפואה בישראל. בודדים זוכים להיות בדור מייסד של התמחות אחת, פסח הוביל שתיים: רפואת שיכוך כאב ורפואה פליאטיבית. שתי התמחויות ברפואה שכל מהותן הקלה על סבלם של מטופלים המתמודדים עם סבל פיזי רגשי ורוחני ופוגעות באיכות חייהם.
"דורות של סטודנטים, מתמחים ומומחים זכו ללמוד ממנו, לעבוד לצידו, לשמוע אותו מרצה בחסד עליון, לקרוא את פרסומיו ולפעול בהתאם לנהלים וההנחיות שנכתבו על ידי ועדות ציבוריות שהוא עמד בראשן. ענק בדורו.
"תחסר לנו פסח מאוד. עם הידע האינסופי, יכולת ההנהגה, הניסיון העצום בהובלת תהליכים מורכבים וה-Drive הבלתי נלאה כל הזמן להיות בפעולה משמעותית קדימה. יצקת יסודות עמוקים לתחום הרפואה הפליאטיבית בישראל ואנחנו נעשה הכל להיות ראויים למבנים שיקומו עליהם. יהי זכרך ברוך".
שוורצמן, יליד אורוגוואי (1954), סיים את לימודי הרפואה בטכניון בשנת 1979 והחל התמחות בבית חולים העמק בעפולה. בשנת 1982 היה ממקימי המחלקה הראשונה לרפואת משפחה בשירותי בריאות כללית בבית חולים העמק וכיהן כסגן מנהל המחלקה. במקביל, עבד כרופא משפחה בקיבוץ הזורע.
בשנת 1987 עבר לנגב להקים את המחלקה לרפואת משפחה באוניברסיטת בן גוריון, בהמשך ניהל את המחלקה לרפואת משפחה בשירותי בריאות כללית מחוז דרום, את מרפאה ט' בבאר שבע וכיהן בשנים 1998-2010 כיו"ר החטיבה לבריאות בקהילה באוניברסיטת בן גוריון, תפקיד אליו חזר בשנת 2019.
בשנת 1993 יסד ביחד עם ד"ר דני בונה את הוספיס הבית במסגרת מחוז דרום של כללית. זו היתה הפעם הראשונה שהתאפשר לחולים הנוטים למות להתאשפז בביתם עם תמיכת צוות רפואי ובני משפחתם.
הוא כיהן כיו"ר איגוד רופאי המשפחה בישראל בשנים 1995–1997 וכיו"ר מייסד של החברה לרפואה פליאטיבית. כמו כן, כיהן כחבר נשיאות המועצה המדעית וכיו"ר ועדת חינוך ויו"ר ועדת ערר במועצה המדעית. בנוסף, שימש כיו"ר הוועדה להכרה בחלוצי מקצוע ברפואה פליאטיבית.
בנוסף להוראת סטודנטים ומתמחים, הקים פרופ' שוורצמן בשנת 2004 בית ספר ארצי לכאב לרופאי משפחה בראשו הוא עמד, יזם קורס בנושא כאב בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון, עמד בראש עשרות כנסים בישראל והעולם וניהל במשך שנים את בית הספר ללימודי המשך. במהלך שנות עבודתו כתב ופרסם למעלה מ-250 מאמרים ופרקים בספרים, חלקם בעיתונות המובילה ברפואת המשפחה ובעיתונות הרפואית בכלל בארץ ובעולם. הוא זכה במענקי מחקר ובפרסים רבים על הצטיינותו בתחום המחקר שערך.
בשנת 2000 החל פרופ' שוורצמן לייעץ בנושא כאב למחלקת אונקולוגית ילדים בבית החולים סורוקה ולנהל את המרפאה לכאב של כללית במחוז דרום. בין השנים 2017-2022 ניהל את היחידה הפליאטיבית בבית חולים סורוקה. בשנת 2022 עבד ביחידה הפליאטיבית במחוז דן פתח תקווה וכמנהל רפואי בהוספיס בית מעוז. הוא היה גם מעורב בשלבי ההקמה של היחידה הפליאטיבית בבית החולים שניידר.
הלווייתו התקיימה ב-20/09/2024 בבית העלמין האזרחי בכפר נחמן ברעננה. שבעה בבית המנוח (המעיין 3 ר"ג).