האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

תדריך לביצוע בדיקת סינון לשמיעה לתלמידים ולתלמידות בבתי הספר - חוזר משרד הבריאות

מתוך ויקירפואה

ערך זה נמצא בבדיקה ועריכה על ידי מערכת ויקירפואה, וייתכן כי הוא לא ערוך ומוגה.

Ambox warning blue.png
ערך זה הוא חוזר משרד הבריאות סגור לעריכה
תדריך לביצוע בדיקת סינון לשמיעה לתלמידים ולתלמידות בבתי הספר
Fotothek df n-08 0000124.jpg
תחום אף אוזן גרון, ילדים
מספר החוזר bz06-2024
סימוכין חוזר BZ12_2014 מתאריך 17 יולי 2014
קישור באתר משרד הבריאות
תאריך פרסום 12 בנובמבר 2024
 

רקע

בדיקת סינון לשמיעה מיועדת לאיתור תלמידים ותלמידות, עם חשד לירידה בשמיעה, במועד סמוך לכניסתם לבית הספר. גם ירידה קלה בשמיעה עלולה לגרום להישגים נמוכים בקריאה ובכתיבה, אוצר מילים דל, עייפות מרובה וקושי בהתמודדות עם הדרישות הלימודיות והחברתיות. תלמידים שבבדיקת הסינון נמצא חשד לירידה בשמיעתם , יופנו לבירור רפואי ובדיקת שמיעה במכון שמיעה. תדריך זה מיועד להנחות את הצוות בביצוע הבדיקות.

מטרה

איתור תלמידים ותלמידות עם חשד לירידה בשמיעה, העלולה להפריע לתפקוד היומיומי ובמהלך יום הלימודים ומתן טיפול בהתאם.

מועד תחולה

מיום הפצת החוזר.

סימוכין

חוזר זה מחליף חוזר: מסי 12/2014 מתאריך 17.7.2014.

קישורים לחוזר

נוהל מתן שירותי בריאות לתלמיד מס' 3/2023 מתאריך 18.6.23 חטיבת בריאות הציבור, משרד הבריאות.

חלות התדריך

6.1. אחים ואחיות העובדות בשירותי בריאות לתלמיד ולתלמידה, שעברו הכשרה לביצוע בדיקת סינון לשמיעה על ידי קלינאי או קלינאית תקשורת. ההכשרה תכלול את התכנים המפורטים בנספח 1 . 6.2. קלינאי או קלינאית תקשורת לאחר הדרכה לעבודה בשירותי בריאות לתלמיד .

עקרונות

7.1. בדיקת סינון לשמיעה תיערך בבית הספר, לכלל התלמידים והתלמידות במועד הסמוך ביותר לכניסתם לבית הספר. 7.2. יש לוודא יידוע מוקדם של ההורים כמפורט בסעיף 7.2, הורה שאינו מעוניין בביצוע הבדיקה, יודיע לאח או אחות בית הספר. 7.3. לא מועמדים לבדיקה: תלמידים ותלמידות שאובחנו עם ירידה בשמיעה. 7.4. תלמידים ותלמידות שעולה חשש לגבי שמיעתם על ידי ההורים או הצוות החינוכי, יופנו לברור רפואי אצל רופא המטפל או הרופאה המטפלת לבדיקת שמיעה במכון שמיעה, גם אם הצליחו בבדיקת השמיעה. 7.5. מועד הבדיקה והקצאת חדר מתאים לביצוע הבדיקה יתואם מבעוד מועד עם מנהל או מנהלת בית הספר. בהעדר חדר מותאם לבדיקה, כמפורט בסעיף 8.2, לא תתבצע הבדיקה. 7.6. בדיקת השמיעה תעשה תוך שמירה על הכבוד והפרטיות של התלמיד והתלמידה.

אוכלוסיית היעד

8.1. תלמידים ותלמידות בכיתה א'. 8.2. תלמידים ותלמידות בכיתה ב', שלא נבדקו בהיותם בכיתה א'. 8.3. תלמידים ותלמידות במסגרת החינוך המיוחד שלא בוצע להם אבחון שמיעה במכון אודיולוגי טרם עלייתם לכיתה א' ואשר יכולים להיענות להוראות מבצע הבדיקה. 8.4. לא מועמדים לבדיקה - תלמידים ותלמידות שאובחנו עם ירידה בשמיעה ומשתמשים במכשיר שמיעה ו/או שתל. 8.5. הבדיקה מיועדת לביצוע לתלמידים ותלמידות בגיל המאפשר להיענות להוראות מבצע הבדיקה. תלמידים ותלמידות יבדקו מגיל 5 שנים לפחות.

הגדרות

אודיומטר נייד- מכשיר אלקטרוני המשמש למדידת רמות שמיעה באמצעותו מושמעים גירויים שמיעתיים בתדירויות ועוצמות מבוקרות. גירוי אקוסטי- גירוי תחושתי המושמע דרך מערכת השמיעה. דציבל )dB( - יחידת המדד של עוצמת הצליל. צליל טהור )pure tone( - צליל בעל תדירות בודדת אחת בעוצמה נתונה.

השיטה

10.1. באחריות מבצע הבדיקה לתאם עם מנהל או מנהלת בית הספר ולוודא קיום חדר מתאים לביצוע הבדיקה )ראה פירוט בסעיף 8.2(. 10.2. הודעה להורים לגבי ביצוע בדיקת סינון לשמיעה ומטרתה תשלח כשבועיים לפני הבדיקה. נוסח ההודעה להורים יכלול מידע על האפשרות שלא להסכים לבדיקה ולמי לפנות בעניין זה )נספח 2(. 10.3. באחריות מבצע הבדיקה לברר בשיחה עם מחנך או מחנכת הכיתה טרם ביצוע הבדיקה, אם יש תלמידים ותלמידות שלפי התרשמותם או ידיעתם, יש חשש שיש להם שמיעה לא תקינה. 10.4. באחריות מבצע הבדיקה להדריך את התלמידים והתלמידות ביום הבדיקה או בסמוך לה על מערכת השמיעה, גורמים העלולים לגרום לנזק בשמיעה, מניעת חשיפה לרעש, מטרת הבדיקה ואופן ביצועה.

תנאים לביצוע הבדיקה

11.1. הבדיקה מבוצעת באמצעות אודיומטר נייד. בדיקת שמיעה שתבוצע בתנאים סביבתיים מתאימים תהיה יעילה יותר ותפחית את מספר התלמידים והתלמידות שיופנו להמשך בירור ללא צורך. 11.2. הבדיקה תתבצע בחדר המאפשר שמירה על פרטיות התלמיד. כמו כן, על החדר להיות רחוק ממקורות רעש קבועים כמו: מנוע מזגן/הסקה, חדר מדרגות, מכונת שכפול, תנועת מכוניות, שירותים, מגרש ספורט , וכדומה. ניתן לשפר את התנאים האקוסטיים של חדר באמצעים פשוטים כמו: סגירת חלונות, אטימת הרווח בין הדלת למשקוף וכדומה. בבתי ספר בהם קיימות כיתות מונגשות אקוסטית לילדים עם ירידה בשמיעה, מומלץ לקיים את הבדיקה בכיתה זו ובתנאי שהיא פנויה ביום הבדיקה )אין לדרוש פינוי החדר המונגש במיוחד לשם ביצוע הבדיקה(. בהעדר חדר מותאם לבדיקה לא תתבצע הבדיקה בבית הספר ויש לפעול לפי סעיף קטן 8.4. 11.3. הבדיקה לא תבוצע בימי פעילות המלווים ברעש בקרבת חדר הבדיקה כגון ימי ספורט, טקסים, שיפוצים וכדומה. 11.4. אם התנאים בבית הספר לא מאפשרים ביצוע בדיקת סינון שמיעה, תתאפשר בדיקה בניידת ייעודית לבדיקות סינון שמיעה, או מציאת חלופה מתאימה אחרת. ביצוע הבדיקה בניידת או בחלופה אחרת חייבים לעמוד בתנאים המצויים בסעיף 8.2. 11.5. חדר הבדיקה/ וניידת הבדיקה יכללו שולחן להצבת האודיומטר, כיסא למבצע הבדיקה וכיסא לתלמיד או התלמידה, ושקע חשמל נגיש לחיבור האודיומטר. 11.6. התלמיד או התלמידה ישבו כך שמבצע הבדיקה יראה את פרופיל התלמיד או התלמידה בעוד שהתלמיד או התלמידה לא יראו את מכשיר הבדיקה ואת פני מבצע הבדיקה, כך יובטח שהתגובה תהיה לצליל בלבד ולא לכל רמז אחר. 11.7. בעת הבדיקה ישהה בחדר רק התלמיד או התלמידה הנבדקים ולא ישהו בחדר הבדיקה תלמידים נוספים. למרות זאת - 11.7.1. יש להיענות לבקשת תלמיד או תלמידה לנוכחות אדם נוסף בחדר הבדיקה, ובלבד שהדבר לא יפריע למהלך הבדיקה. 11.7.2. לתלמידים בחינוך המיוחד, יש לאפשר, בהסכמת התלמיד או התלמידה, ו/או ההורים, ליווי של הסייע או הסייעת האישי או האישית או איש או אשת צוות אחרים המכירים את התלמיד או התלמידה, לשם השגת שיתוף פעולה והפחתת חששות.

כלי הבדיקה והציוד הנדרש

12.1. אודיומטר נייד ואוזניות שכוילו בשנה האחרונה במעבדה מוסמכת. תאריך הכיול יצוין במדבקה על גבי האודיומטר. 12.2. אוזניות בעלות כיסוי המיועד להפחתה של רעש חיצוני של לפחות 20-30 דציבל המותאמת בגודלן לילדים וילדות. 12.3. אם קיים חשש לבעיה בתקינות האודיומטר או באוזניות של האודיומטר יש לבצע כיול חוזר.

תהליך הבדיקה

13.1. בדיקת תקינות המכשיר תבוצע בכל יום לפני תחילת ביצוע הבדיקות, בדיקה זו מבוססת על האזנה באמצעות האוזניות ותפעול האודיומטר. יש לוודא שהצליל מושמע באוזניה המתאימה וכן אינו מקוטע, מעוות, ו/או מלווה ברחשים או רעשים. כמו כן יש לבדוק שאין פגמים אחרים הנראים לעין במכשור 13.2. בתחילת הבדיקה )טרם הרכבת האוזניות(, מתן הסבר אודות הבדיקה וכיצד להגיב לצלילים יינתן לכל תלמיד ותלמידה בנפרד. ההנחיה המומלצת: "אני אניח על אוזניך אוזניות. את או אתה תשמע או תשמעי צלילים בכל אוזן בנפרד. לפעמים תשמע או תשמעי את הצלילים היטב ולפעמים הצלילים יהיו מאד חלשים, עליך להתרכז היטב. ברגע שהנך שומע שומעת את הצליל עליך להרים יד, ומיד כשמסתיים הצליל עליך להוריד את היד או ללחוץ על הלחצן לחיצה קצרה". 13.3. האוזניות יהודקו לראש התלמיד או התלמידה תוך הקפדה שאוזניה המסומנת כימנית )מסומנת בצבע אדום( תונח על אוזן ימין ואוזניה המסומנת כשמאלית )המסומנת בצבע כחול( תונח על אוזן שמאל. יש להתאים את הקשת המחזיקה את האוזניות לממדי הראש של התלמיד או התלמידה ולהקפיד שמרכז פתח האוזניות ימוקם מול פתח תעלת השמיעה החיצונית. יש לנקות את האוזניות בין בדיקה לבדיקה באלכוהול 70%. 13.4. הגירויים האקוסטיים יושמעו לכל אוזן בנפרד. צליל הבדיקה הינו צליל טהור (pure tone) בתדירות 1000, 2000, ו- 4000 Hz כאשר הגירוי יושמע בעוצמה של 20 dB ובתדירות 500 Hz בעוצמה של 25 dB 13.5. ביצוע הבדיקה- מומלץ לערוך את הבדיקה בסדר קבוע כמפורט להלן: בתחילת הבדיקה לצורך "היכרות" עם תהליך הבדיקה, יושמעו לתלמיד או התלמידה באוזן ימין כל צלילי הבדיקה בעוצמה של 40 dB לצורך "תרגול". במידת הצורך ניתן לחזור על הוראות הבדיקה. מיד לאחר ה"תרגול" יש להתחיל את בדיקת הסינון: הצליל הראשון יושמע באוזן ימין בתדירות 1000 Hz בעוצמה של 20 dB , משך הצגת כל צליל 2 שניות. הצליל השני יושמע בתדירות 2000 Hz בעוצמה של 20 dB , הצליל השלישי יושמע בתדירות 4000 Hz בעוצמה של 20 dB הצליל הרביעי יושמע בתדירות 500 Hz בעוצמה של 25 dB. לאחר מכן יש לבצע את הבדיקה באוזן שמאל באותו סדר, ניתן להפנות את תשומת ליבו של התלמיד או התלמידה שהצלילים יושמעו באוזן השנייה. 13.6. בסוף הבדיקה יש לחזור פעם אחת נוספת על הצלילים להם התלמיד או התלמידה לא הגיבו. החזרה על הצליל תתבצע עבור כל אחת מהאוזניים. 13.7. אין לנסות ולהשמיע צלילים נוספים בתדירויות אחרות ובעוצמות שונות.

פירוש ממצאי הבדיקה

14.1. בדיקה תקינה - התלמיד או התלמידה הגיבו לכל הצלילים שהושמעו בשתי האוזניים. 14.2. בדיקה לא תקינה- התלמיד או התלמידה לא הגיבו לצליל אחד או יותר )גם אם רק באחת האוזניים(. 14.3. ביום הבדיקה ובסיום ביצוע בדיקה ראשונה לכל התלמידים והתלמידות תבוצע בדיקה חוזרת למי שבבדיקה הראשונה נמצא תוצאה לא תקינה. 14.4. יש לבצע שוב את בדיקת הסינון, למי שמכל סיבה לא ביצע בדיקה חוזרת הדרושה לפי סעיף 11.3 - ביום הבדיקה, עד חודשיים מיום ביצוע הבדיקה הראשונה. 14.5. מי שגם תוצאת הבדיקה החוזרת שבוצעה לו - לא תקינה - יש לידע את ההורים על תוצאות בדיקת הסינון, עם המלצה להפניה לרופא המטפל או רופאה מטפלת לבדיקה וביצוע בדיקת שמיעה במכון אודיולוגי . 14.6. יש להסביר לתלמיד או התלמידה בהתאם לגיל, את ממצאי הבדיקה ואם יש צורך בהמשך מעקב רפואי.

רישום

15.1. תיעוד הבדיקה ייעשה ברשומת הבריאות הממוחשבת האישית, לפי עקרונות הרישום והדיווח, ניתן להשתמש בדף עבודה המרכז את תוצאות הבדיקה )נספח 3(. 15.2. יש לתעד את מועד הבדיקה, תוצאות הבדיקה ואם נדרשת הפניה להמשך בירור ומעקב, ושם מבצע הבדיקה

דיווח

16.1. .בתום יום הבדיקה יש לדווח להורה על ביצוע הבדיקה ותוצאותיה )תקין/לא תקין(, נספח 4. 16.2. .תלמיד שביצע את הבדיקה, ותוצאותיה היו לא תקינות, יופנה, באמצעות ההורים, לרופא מטפל או רופאה מטפלת לבדיקה ולביצוע בדיקת שמיעה במכון אודיולוגי להמשך בירור. 16.3. .הדיווח יועבר דיגיטלית ישירות להורים. במקרים בהם לא ניתן לשלוח מידע באופן דיגיטלי, יועברו תוצאות הבדיקה באמצעות מכתב שיימסר לתלמיד או התלמידה. ביחס לתלמיד או תלמידה שהופנו להמשך ברור - תתבצע בנוסף גם שיחה טלפונית להורה, וכן יוסברו להורה החשיבות של ביצוע בדיקות המשך, והאפשרות ליידע את הצוות החינוכי, במיוחד אם נדרשות התאמות עבור התלמיד כבר בטרם האבחון המדויק. 16.4. .דיווח אודות אי-ביצוע בדיקת סינון לשמיעה - יש ליידע בכתב )ניתן דיגיטלית( את הורי התלמידים והתלמידות שלא ביצעו בדיקת סינון, על אי הביצוע ועל הדרכים להשלמת הבדיקה.

מעקב אחר תוצאות ההפניה

לגבי תלמיד או תלמידה שהופנו להמשך בירור, תבוצע שיחה טלפונית עם ההורה עד חודשיים מיום ביצוע הבדיקה, כדי לברר האם התלמיד או התלמידה נבדק או נבדקה והאם נדרשת התערבות נוספת לטיפול או להתאמות נגישות.

ד״ר שרון אלרעי-פרייס ראש חטיבת בריאות הציבור.

נספח מספר 1

תכנית הכשרה לצוות המבצע תכלול את הנושאים הבאים מבנה האוזן תהליך השמיעה נורמות לשמיעה שיעורי הירידה בשמיעה בקרב ילדים ייצוג רמת השמיעה באודיוגרמה גורמים לירידה בשמיעה השלכות של ירידה בשמיעה מרכיבי בדיקת הסינון לשמיעה בדיקה אבחנתית לירידה בשמיעה הטיפול הרפואי, שיקומי וחינוכי בילדים עם ירידה בשמיעה הכרה של מכשיר האודיומטר ואופן התפעול שלו התנסות מעשית

נספח 2 - מידע להורים לפני בדיקת שמיעה

למה מבצעים בדיקת שמיעה - שמיעה תקינה חשובה לשמירה על תפקוד תקין של התלמיד והתלמידה ולמיצוי מרבי של הפוטנציאל התפקודי גם ירידה קלה בשמיעה עלולה לגרום להישגים נמוכים בקריאה ובכתיבה, אוצר מילים דל, עייפות מרובה וקושי בהתמודדות עם הדרישות הלימודיות והחברתיות. מה מטרת ביצוע הבדיקה - בדיקת השמיעה הינה בדיקת סינון לאיתור מוקדם של חשד לירידה בשמיעה ולמתן טיפול מתאים למי מיועדת בדיקת השמיעה- הבדיקה מיועדת לתלמידים ותלמידות כיתות א', אשר אינם מאובחנים עם ירידה בשמיעה. מי שלא נבדק בכיתה א', תבוצע השלמה של הבדיקה בכיתה ב'. הבדיקה מיועדת לביצוע בתלמידים ותלמידות בגיל המאפשר להיענות להוראות לכן יבדקו תלמידים ותלמידות בהגיעם לגיל 5 לפחות. למי לא תתבצע בדיקה בבית הספר • תלמידים ותלמידות שאובחנו עם ירידה בשמיעה המשתמשים במכשיר שמיעהו/או שתל. • תלמיד או תלמידה עם הפרשה באוזן- במקרה זה תינתן הפנייה לרופא המטפל או הרופאה המטפלת והבדיקה תבוצע במועד אחר במהלך שנת הלימודים. מה קורה אם עולה חשד לירידה בשמיעה- תלמידים ותלמידות אלו יופנו לבירור רפואי ולבדיקת שמיעה במכון אודיולוגי, גם אם עברו את בדיקת הסינון בהצלחה לכן יש לידע את אחות בית הספר במקרה שעולה חשש לגבי השמיעה של ילדך איך מבוצעת בדיקת השמיעה- בדיקת השמיעה מבוצעת על ידי אחים ואחיות או קלינאי וקלינאית תקשורת. לפני הבדיקה יינתן הסבר בכיתה על הבדיקה וניתנת אפשרות לשאול שאלות. הבדיקה מבוצעת בחדר שקט ומואר המאפשר שמירה על פרטיות התלמיד והתלמידה. תוצאות הבדיקה תשלחנה בליווי הסבר ישירות אליכם ההורים בדיקת השמיעה מתבצעת באמצעות אודיומטר נייד עם אוזניות אשר יולבשו על ראש התלמיד והתלמידה, והשמעת צלילים בכל אוזן בנפרד, ילדך ירים או תרים את היד ברגע שיושמע הצליל מה עושים אם תוצאת הבדיקה אינה תקינה- תלמיד או תלמידה שלא הגיבו לאחד מהצלילים, תתבצע בדיקה חוזרת בדרך כלל באותו יום הלימודים ועד חודשיים מביצוע הבדיקה הראשונה תלמיד או תלמידה שלא עברו גם את הבדיקה החוזרת יופנו להמשך בירור רפואי לרופא מטפל או רופאה המטפלת בקופת חולים אם אינך מעוניין בביצוע הבדיקה, יש ליידע את אח או אחות בית הספר בהקדם, ולפני מועד הבדיקה. 

נספח 3 - כלי עזר לריכוז תוצאות בדיקות סינון שמיעה לתלמידים

שם הבודק/ת: שם בי"ס : כתה: תאריך בדיקה: שם התלמיד תעודת זהות 1000 20 dB ימין 2000 20 dB ימין 4000 20 dB ימין 500 dB25 ימין 1000 dB 20 שמאל 2000 dB 20 שמאל 4000 dB 20 שמאל 500 dB25 שמאל תקין לא תקין

נספח 4

לכבוד הורי התלמיד/ה שלום רב, הנדון: הודעה על ממצאי בדיקת סינון לשמיעה היום בוצעה לילדיכם בדיקת סינון לשמיעה בבית הספר - ממצאי הבדיקה תקינים. אם בכל זאת אתם חוששים שקיימת בעיה בשמיעה מומלץ לפנות לרופא או הרופאה המטפלים לברור רפואי. עצות למניעת ירידה בשמיעה ניתן למנוע ירידה בשמיעה הנגרמת מחשיפה לרעש חזק ולהגן על השמיעה. מה ניתן לעשות: הימנעו או הגבילו חשיפה לצלילים חזקים מדי. הנמיכו את עוצמת הקול של מערכות השמע בבית. התרחקו ממקור צלילים חזקים במידת האפשר. כאשר לא ניתן להימנע מחשיפה לקולות חזקים או להפחית אותם, ניתן להשתמש במכשירים להגנה כמו אוזניות ואטמי אוזניים. בכבוד רב, שם וחותמת אחות בית הספר לכבוד הורי התלמיד/ה שלום רב, הנדון: הודעה על ממצאי בדיקת סינון לשמיעה היום בוצעה לילדיכם בדיקת סינון לשמיעה בבית הספר - ממצאי הבדיקה אינם תקינים. מצב זה עלול להצביע על ירידה בשמיעה, לכן מומלץ להיבדק על ידי הרופא או הרופאה המטפלים או רופאי אף אוזן וגרון. ירידה בשמיעה עלולה: • לפגוע ברכישת מיומנות למידה. • להוביל לרמת הישגים נמוכה בקריאה וכתיבה. • לגרום לעייפות מרובה. • ליצור קושי בהתמודדות עם הדרישות הלימודיות, ההתנהגותיות והחברתיות בבית הספר. ברוב המקרים ניתן לטפל בגורמים לירידה בשמיעה, לשפר את השמיעה ולתת לילדיכם את האפשרות למצות את יכולותיהם. מומלץ שתפנו להמשך ברור רפואי בהקדם. איתור מוקדם של בעיית שמיעה וטיפול בה חשובים לשמירה על התפקוד המיטבי של כל ילדה וילד. נבקשכם ליידע את אחות בית הספר בתוצאות הבדיקה הרפואית בכבוד רב, שם וחותמת אחות בית הספר