האיגוד הישראלי לרפואת משפחה

טיפול בדיסליפידמיה - השפעת אורחות החיים על שומני הדם

מתוך ויקירפואה

לערכים נוספים הקשורים לנושא זה, ראו את דף הפירושיםהפרעה בשומני הדם

מטופלים רבים מתעניינים כיצד ניתן להשפיע על בריאותם בדרכים הנתפסות כטבעיות ובריאות יותר, בעיקר בתחום אורחות החיים, התזונה והתכשירים שאינם מוגדרים כתרופות. בפרק זה, נתאר בקצרה את הטיפולים השכיחים ואת הראיות ליעילותם.

ככלל, הטיפול בדיסליפידמיה צריך להיעשות בצורה מדורגת. בנבדקים עם סיכון לתחלואת כלי דם טרשתית נמוך עד בינוני ניתן לעיתים להסתפק בטיפול לא תרופתי הכולל דגש על אורח חיים בריא, ביצוע פעילות גופנית סדירה, הפחתת משקל והמלצות לטיפול תזונתי (רצוי בליווי של תזונאי/ת מוסמכ/ת). כמו-כן, חשוב לבדוק קיומם של גורמים לדיסליפידמיה משנית (כגון היפוטירוידיזם, מחלות כלייה או כבד, פרהפרוטינמיה, תסמונת מטבולית, שתיית אלכוהול בכמות מוגזמת ושימוש בתרופות מסויימות) ולטפל בגורמים אלו אם קיימים[1][2]. אם יעדי הטיפול לא הושגו בגישה זו ניתן לשקול תוספת טיפול תרופתי בהתאם לטבלה מס' 6. גם לאחר תחילת טיפול תרופתי חשוב להמשיך עם אורח חיים בריא והקפדה על תזונה בריאה.

הטיפול התזונתי

במסמך זה אין באפשרותנו לפרט לעומק את סוגי התזונה המומלצים בכל סוג של מצב רפואי, ואנו ממליצים למתעניינים לקרוא את קווי ההמלצה לתזונה למניעת מחלות כלי דם טרשתיות של האיגוד הקרדיולוגי ועמותת עתיד, שעודכנו לאחרונה בשנת 2015 (עדכון חדש אמור להתפרסם במהלך שנת 2020):

להלן עיקרי ההמלצות בקיצור

כללי

  • יש לשאוף להשגה ושמירה על משקל בריא ויציב
  • יש לעשות פעילות גופנית באופן סדיר כמומלץ במסמך האיגוד הקרדיולוגי פעילות גופנית במסגרת מניעתה הראשונית של מחלת הלב הכלילית
  • התזונה צריכה להיות מגוונת. מומלץ להעדיף מזון טרי או קפוא, ללא תוספת של סוכר, מלח או רטבים עתירי קלוריות
  • מומלץ להשתמש בשיטות בישול (אידוי, הקפצה וכד') שמשמרות את רכיבי התזונה הטבעיים המצויים במזונות
  • התזונה הים תיכונית, ובעיקר כזו המועשרת על-ידי תוספת שמן זית ומגוון אגוזים, שהוכחה במחקרים תצפיתיים והתערבותיים כמפחיתה תחלואה ממחלות כלי דם טרשתיות[3][4].

רצוי שהתזונה תכלול את המרכיבים הבאים

  • ירקות ופירות מסוגים שונים, רצוי במגוון צבעים, לפחות 5 מנות ביממה. במידת האפשר, רצוי להימנע מהסרת הקליפה
  • קטניות, דגנים מלאים (עתירי סיבים תזונתיים ודלים במלח), לחם מקמח מלא
  • שומן מהצומח, עם עדיפות לשמן זית ושמן קנולה, אבוקדו, אגוזים ושקדים, טחינה[5][6].
  • דגי ים שמנים (2-3 מנות בשבוע) וחלקים רזים של עוף, הודו ובשר בקר
  • מזונות עשירים בסידן (להגיע לכמות היומית המומלצת)

מומלץ להמעיט ככל האפשר בצריכת

  • בשרים עתירי שומן, בעיקר בשרים מעובדים עתירי שומן ונתרן
  • מרגרינות מוקשות ודברי מאפה המכילים שומן צמחי מוקשה (עתירי שומן טרנס)
  • מאכלים עתירי מלח, בעיקר מוצרי מזון מעובדים, משומרים ו/או מומלחים
  • מאכלים עם תוספת סוכר
  • הקפדה על היעדים הנ"ל מובילה באופן טבעי להפחתת רמות השומן הרווי והכולסטרול בתזונה

פעילות גופנית

לפעילות גופנית השפעות מיטביות רבות על הבריאות ועל הסיכון הכולל לתמותה. ההתערבות האידאלית, המשלבת שינוי תזונתי ופעילות גופנית (30 דקות ליום בעצימות בינונית), משפרת את איכות החיים, משפרת את פרופיל השומנים ושומרת על מסת שריר ועצם, בעיקר באוכלוסייה המבוגרת{{הערה|שם=הערה40|}[7].

משקל

ירידה במשקל, גם אם במידה קלה (5%-10% ממשקל הגוף) משפרת את פרופיל השומנים במטופלים עם דיסליפידמיה ובעיקר, את רמת הטריגליצרידים וה-HDLc בדם. אך ההשפעה על רמת ה-LDLc בולטת פחות[8][9][10][11].

עישון

לחשיפה לעישון טבק קשר הדוק להאצת התפתחות טרשת עורקים כבר בשלב גיל ההתבגרות. חשיפה לעשן טבק מעלה סיכון לאירועים קרדיאליים חדים, אירועי כלי דם מוחיים, מחלת כלי דם היקפית, מפרצת אבי העורקים ומוות פתאומי מוקדם. הסיכון עולה באופן משמעותי כבר עם עישון מספר סיגריות בודד ביום וכן, בחשיפה לעישון כפוי. נמצא, כי הסיכון למחלה קרדיו-ווסקולרית הינו משמעותי כבר מהסיגריה הראשונה, כמחצית מהסיכון למעשנים 20 סיגריות ביום.

המנגנון בו העישון משפיע על טרשת עורקים, מורכב, בין השאר, מפגיעה בתפקוד האנדותל, השראת תהליכי דלקת, עידוד אגרגציית טסיות וחמצון LDLc ‏[12]. בנוסף, עישון משפיע באופן סינרגטי על גורמי סיכון אחרים לטרשת עורקים, כגון יתר לחץ דם וכן, מהווה גורם סיכון בפני עצמו למחלת הסוכרת. במקומות בהם נמנעה החשיפה של עישון כפוי, נצפתה ירידה באירועים קרדיאליים במיוחד באוכלוסייה צעירה מתחת לגיל 65.

להפסקת עישון יתרון מובהק בהורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם, ולהעלאת רמות HDLc בדם[13]. להפסקת עישון כמובן גם יתרונות נוספים רבים, בהפחתת תחלואות מגוונות ובשיפור איכות החיים[14]. עם זאת, הפסקת עישון טומנת בחובה בחלק מהנגמלים עלייה במשקל. העלייה הממוצעת נעה בטווח של 3-6 ק"ג מספר שנים מהפסקת עישון. הסיכון לפתח סכרת מסוג 2 עולה עם עליית המשקל. עם זאת, הסיכון לתמותה בכלל, ותמותה קרדיו-ווסקולרית בפרט יורד באופן משמעותי גם בקבוצות שנצפתה בהן עלייה במשקל והתפתחות סוכרת[15].

אלכוהול

למרות ששתיית אלכוהול בכמות מתונה מלווה בעליית רמת ה-HDLc בדם ובשיפור האיזון הגליקמי בחולי סוכרת,50,49 צריכה ש/ל כמויות גבוהות יותר של אלכוהול מלווה בעלייה ברמת הטריגליצרידים בדם והפחתת השתייה עשוייה להוביל לשיפור בפרופיל השומנים בדם. 52,51

ביבליוגרפיה והערות שוליים

  1. D Vodnala, M Rubenfire, RD.Brook. Secondary Causes of Dyslipidemia Am J Med 2012;110: 823-5.
  2. Y Henkin, JA Como, A Oberman . Secondary dyslipidemia: inadvertent effects of drugs in clinical practice. JAMA. 1992;267:961-8.
  3. R. Estruch, E. Ros, J. Salas-Salvado et al. for the PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med 2018;378:e34.
  4. F Sofi, C Macchi, R Abbate, et al. Mediterranean diet and health status: an updated meta-analysis and a proposal for a literature-based adherence score. Public Health Nutr 2014;17:2769-82.
  5. DD Wang, Y Li, SE Chiuve, et al. Association of specific dietary fats with total and cause-specific mortality. JAMA Intern Med. 2016;176:1134-45.
  6. L Schwingshackl, B Bogensberger, A Bencicet al. Effects of oils and solid fats on blood lipids: a systematic review and network meta-analysis. J Lipid Res 2018;59:1771-82.
  7. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה41
  8. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה42
  9. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה43
  10. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה44
  11. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה45
  12. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה46
  13. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה47
  14. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה48
  15. שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה14