קטגוריה:המטולוגיה
אנמיה של חסר ברזל Iron-Deficiency Anemia
אנמיה היא חסר בכדוריות דם אדומות שנמדד על ידי כמות הכדוריות (המטוקריט) ורמת ההמוגלובין. ההמוגלובין בדם הוא 12.5mg/dl בממוצע לגברים ונשים, או מעל 12.5 לנשים ומעל 13.5 לגברים. אצל ילדים מגיל 6 חודשים עד 6 שנים המוגלובין מתחת ל-11MG% מוגדר כאנמיה, ובילדים מגיל 6 עד 12 שנים מתחת ל-12MG/dl.
אפידמיולוגיה אנמיה שכיחה יותר אצל נשים. בכל האוכלוסיה אצל כ- 4% מהגברים וכ 8% מהנשים הערכים נמוכים מהנורמה. אנמיה נפוצה במיוחד אצל קשישים מעל 65 ותדירותה כ-11%. אנמיה היא גורם ראשוני בסיכויי השרדות ופוגעת ביכולת חשיבתית ותפקודית. המחלה לרוב כרונית עקב מחוסר בברזל חומצה פולית או ויטאמין 12B שחשובים במטאבוליזם ליצירת כדוריות דם אדומות. אנמיה בכלל ואנמיה של חסר ברזל בפרט, נפוצה יותר (פי 6-8) בארצות לא מפותחות או בתנאים חברתיים וכלכליים גרועים בהם מחסור ברכיבי מזון בסיסיים, וצריכת בשר מועטה. גם מרכיבים גנטיים באוכלוסיות שונות תורמים לעליה באנמיה. (אנמיה חרמשית אצל יוצאי אפריקה, G6PD אצל יוצאי הים התיכון, אצל גברים בעיקר). אלה שכיחים גם יותר אצל ילדים. אצל נשים פוריות טרם הבלות, אנמיה של חסר ברזל שכיחה 10-15%, עקב דימום במחזור החודשי ובעקבות לידות או עקב טחורים מדממים.
אטיולוגיה
מחסור בכדוריות הדם יכול להיות עקב ייצור נמוך הרס מוגבר או דימום. ייצור כדוריות הדם erythropoiesis נעשה במח העצמות. פרקורסורים מוטמעים לתאי הדם הראשוניים reticulocytes, אלה מופרשים לדם ועוברים תהליכי בשלות לכדוריות אדומות erythrocytes.משך חיי האריתרוציט הוא כ-120 יום עד שעובר פירוק – פגוציטוזה על ידי תאים מהמערכת הרטיקולואנדוטליאלית (תחלופה של כ-8% תאים ליממה). ייצור כדוריות הדם דורש ויטאמנים, חוצה פולית וויטאמין B12, וברזל(Fe +3), כמו כן דרוש לתהליך האנזים אריטרופואטין שנוצר בכליה. כמות הברזל בגוף במשקל 70 ק"ג הוא כ-4 גרם. באדם ממוצע 5 ליטר דם, 2.5 גרם ברזל בהמוגלובין ותחלופה יומית של 20 מ"ג. ספיגה יומית ממוצעת של ברזל כ-1 גרם. מחסור בברזל יכול להיות בעקבות תזונה חסרה (מקור עיקרי לברזל הוא בשר), ספיגה ירודה של הברזל במערכת העיכול, הרס מוגבר של כדוריות הדם האדומות, דימומים או שלוב של כמה מהגורמים. צריכה נמוכה נפוצה מאוד ובאה לידי ביטוי במיוחד במקרים של דימומים כרוניים כמו אצל נשים פוריות. חסר ברזל במזון עקב מיעוט בצריכת בשר או צמחונות, ירידה בספיגת הברזל במעי (במוקוזה של המעי הדק המקורב). עודף ברזל לאחר הספיגה מאוחסן כפריטין (ferritin) או המוסידרין hemociderin. כ-2/3 מכמות הברזל הנספגת מקורה בטבעת הם (heme ) מצריכת מזון מהחי (המוגלובין או מיוגלובין). הברזל החופשי בדם קשור לחלבון טרנספרין transferrin. איבוד דם כתוצאה מדימום או הרס כדוריות הדם , המוליזה hemolysis בתוך כלי הדם הם כאמור גורם חשוב לאנמיה חדה. ספיגה נמוכה בעיקר במחלות מעי דק כרוניות כמו מחלת צליאקsprue, celiac disease, regional enteritis.
אבחנה אנמנזה על הרגלי דיאטה, צריכת מזון מהחי, צמחונות, חשובה בכלל ואצל קשישים הממעטים לאכול במיוחד. פיקה pica, ללעיסת חימר (נפוץ באסיה הקטנה) או אבקת עמילן לכביסה, (נשים בהריון באפריקה למניעת בחילות והקאות) אשר מעקבים את ספיגת הברזל במערכת העיכול. חוסר ברזל ללא אנמיה הוא חסר תסמינים. כמחצית מהסובלים במחסור בברזל מפתחים רצון ללעוס קרח, או מעדיפים לצרוך מזונות קרים. תשאול על מחלות רקע הגורמות לחסר בספיגה (מחלות מעיים כרוניות), עבר של ניתוחים לכריתת המעי הדק, שינויים בpH של המעי (achlorhydria), תסמונות גנטיות מולדות או מחלות נרכשות (המוסידרוזיס, המוגלובינופתיות, הפרעות בקרישה) מחלות כבד כרוניות (קרישה) או מחלות כליה (המטוריה). תשאול על שימוש בתרופות המעורבות בתהליכי קרישת הדם (aspirin, warfarin clopidogrel), בבדיקה פיסית חשוב לבדוק חוורון (לחמיות), החזר וורידי (צפורניים), דופק (מהיר), לחץ דם (נמוך),ודימומים תת עוריים, ודימומים אחרים הנראים לעין. מעבדה ספירת דם עם דגש על גודל הכדוריות האדומות (MCV נמוך=מיקרוציטוזיס) צבע הכדוריות (MCH נמוך), כמות הכדוריות האדומות (המטוקריט), וכמות ההמוגלובין). מחסני הברזל (פריטין) נמוכים, וקשירת הברזל בדם total iron-binding capacity (TIBC)), גבוהה (עלייה בחלבון הטרנספרין). כל אלה מרמזים לדימום כרוני ממושך.
אבחנה מבדלת למחלות שונות הגורמות לאנמיה מבוססת על גודל צבע וטיב הכדוריות האדומות בדם פריפרי וכן על סמך מיקרוסקופיה של מח עצם [1] רטיקולוציטים בדם פריפרי, ועלייה בטרומבוציטים כמדדים לאנמיה. בדימום חד תהיה ירידה בהמוגלובין ובהמטוקריט ללא שינוי באינדקסים (גודל וצבע כדוריות הדם) במחסנים (פריטין) או בכושר הקשירה של הברזל (טרנספרין). בדיקה דפניטיבית אך לא שגרתית היא אספירציה של מח עצמות וצביעה לברזל. בדיקת מקורות דימום – דגימת צואה לדם סמוי occult blood, כמדד לדימום כרוני במערכת העיכול וכן אנדוסקופיות ובדיקות רדיוגרפיות (CT, אנגיוגרפיה). עוד בבדיקת דם דגש על דימום וקרישה, בדיקת PT, PTT, רמת פקטורי הקרישה. (von Willebrand disease), תפקודי כבד וכליה. אלקטרופורזה של המוגלובין לשלילת המוגלובינופתיות (טלסמיה אנמיה חרמשית) בדיקת G6PD המוליזה גורמת לאנמיה כאשר תדירותה היא פי 6-8 מהנורמה. רטיקולוציטים בדם פריפרי ורמת בילירובין לא ישיר גבוהה הם מדד להמוליזה מוגברת (משך חיי כדורית כ-40-50 ימים בלבד. כל החולים עם רמת בילירובין לא ישיר (חופשי) גבוה (מלבד אלה עם תסמונת ג'ילברט (Gilbert's syndrome) סובלים מאנמיה.
טיפול
הטיפול בחסר ברזל מעשה במקביל לבירור וטיפול בגורם הראשוני. מחסור בברזל ניתן להשלים על ידי גיאטה עשירה בברזל (בשר אדום) או מתן ברזל למיניהם. התרופתי הוא לרוב פומי. תכשירי הברזל גורמים לצואה שחורה כאבי בטן ולעיתים לעצירות וחשוב להדריך את המטופלים. המינון המומלץ בטיפול פומי הוא 300 מ"ג X 3 ליממה שלברזל גופרתי ferrous sulfate. הספיגה מקסימלית כשהברזל נלקח 1-2 שעות לפני הארוחה או לפני השינה. לקיחה עם הארוחה פחות יעילה אך מפחיתה תלונות גסטרואינטסטינליות ככאבי בטן או בחילות. תגובה עם תרופות תרופות נוגדות חומצה המשנות את ה-pH במעי הדק (antacids, histamine2 blockers, proton-pump inhibitors) מפחיתות את ספיגת הברזל. לקיחת הברזל יחד עם מיץ הדרים או ויטאמיןC מגבירים הספיגה. ספיגת הברזל מופחתת עד 90% אם נקחת יחד עם התרופות levodopa, methyldopa, tetracycline, and fluoroquinolone antibiotics וכן במידה משתנית על ידי Eltroxine. השפעת הטיפול נראית לאחר 10 ימים (עליה ברטיקולוציטים ובהמוגלובין) ומשכה ממספר שבועות עד מספר חודשים. השפעת עירוי תוך ורידי מהירה מטיפול פומי. אם יש בעיות של ספיגת הברזל במערכת העיכול ניתן גם לתת טיפול בברזל תוך ורידי. במקרה של דימום נרחב וסכנה להלם, הטיפול מחייב עירוי תאי דם אדומים (packed cells), או בהפרעות קרישה עירוי של טסיות דם או גורמי קרישה, (Cryoprecipitate, Fresh Frozen Plasma)
פרוגנוזה
תחלואה או תמותה מאנמיה תלויים בגורם לתסמונת. התמותה מדימום גבוהה מאוד כאשר הדימום מעורק ראשי (בדימום עקב קרע באבי העורקים 80%), דימום מדליות בוושט 30-50%, ואילו דימום מכיב פפטי גורם רק 1% תמותה. אנמיה במערכת העיכול יכולה להיות תסמין ראשוני של ממאירות והפרוגנוזה בהתאם. אנמיה חרמשית , G6PD,Hereditary spherocytosis יכולים להיות ללא תסמינים בכלל או מלווים באירועים חוזרים של מצבי חירום . זיהוי מוקדם של האנמיה וטיפול בגורם לאנמיה מוריד את התחלואה והתמותה. כשקצב התקדמות האנמיה מהיר, יש תמיד תסמינים שניתנים לזיהוי והפרוגנוזה טובה. בחולים כרוניים בהם האנמיה יכולה להחמיר באיטיות משך שנים, קשה לזהות תסמינים וכשאלה באים לידי ביטוי האנמיה חמורה מאוד (למשל המוגלובין ברמה של %MG6), והחולה בסכנה. אנמיה כרונית אצל חולה לא פעיל במיוחד לא תבוא לידי ביטוי תסמיני אלא אם ההמוגלובין ירד אל מתחת ל-7MG%. אנמיה חד או אנמיה כרונית חמורה יכולה לגרום לירידת לחץ דם, מחסור בחמצן (היפוקסיה (hypoxy, ולהחמרה במחלות רקע כמו מחלת לב איסכמית או מחלת ריאות כרונית ותמותה (מוות היפוקסי).
דגלים אדומים
חולשה קיצונית במאמץ קל, כאב ראש, ירידה בלימודים ובקצב הגדילה אצל ילדים דימום גדול דופק מהיר וירידה בלחץ הדם, (יכול לרמז על דימום פנימי חד) רצון ללעוס קרח והתכווצות שרירים
ביביליוגרפיה
Iron Deficiency Anemia Author: Marcel E Conrad, MD, http://emedicine.medscape.com/article/202333-overview
Anemia Author: Marcel E Conrad, MD http://emedicine.medscape.com/article/198475-overview Goroll A: Primary Care Medicine: Office Evaluation and Management of the Adult Patient (Part 6 - Hematologic and Oncologic Problems > Chapter 82 - Management of Common Anemias > Erythropoietin-Responsive Anemias > Cancer and Cancer Chemotherapy)
קטגוריות משנה
קטגוריה זו מכילה את 2 קטגוריות המשנה המוצגות להלן, ומכילה בסך־הכול 2 קטגוריות משנה.
דפים בקטגוריה "המטולוגיה"
קטגוריה זו מכילה את 102 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 102 דפים.
א
- אבחון וטיפול ב-ITP בילדים - הנחיה קלינית - Diagnosis and treatment of ITP in children
- אבחון מעקב וטיפול טרומבוציטופניה אלואימונית - נייר עמדה - Fetal and neonatal alloimmune thrombocytopenia (FNAIT)
- אי התאמת RH והידרופס עוברי אימוני - RH incompatibility and immune hydrops fetalis
- איברוטיניב לטיפול בלויקמיה לימפוציטית כרונית - Ibrutinib for the treatment of chronic lymphocytic leukemia - CLL
- אימונותרפיה למחלת הודג'קין - Immunotherapy for hodgkin's lymphoma
- אימונותרפיה על המדף לטיפול בלימפומה פוליקולרית
- אנמיה מחסר ברזל - Iron deficiency anemia
- אנמיה מחסר ברזל בתינוקות - Iron deficiency anemia in infancy
- אנמיה על רקע של מחלת כליות כרונית - Anemia of chronic kidney disease
- אנמיות המוליטיות - היבטים כירורגיים - Hemolytic anemias - surgical aspects
- אפידמיולוגיה של גידולים המטולוגיים ממאירים - לוקמיה, לימפומה ומיאלומה - Leukemia, lymphoma and myeloma - epidimiology
ב
- בטא תלסמיה גדולה - סיבוכים אנדוקריניים - Beta thalassemia major - endocrine complications
- בטיחות הטיפול בתכשירים נוגדי Safety of TNF-α blockers therapy - TNF-α
- בלינטומומב לטיפול בלוקמיה לימפובלסטית חדה ללא כרומוזום פילדלפיה - Blinatumomab for the treatment of acute lymphoblastic leukemia without philadelphia chromosome
ד
ה
- הכנה לבדיקות פולשניות בחולים הנוטלים תרופות אנטי-תרומבוטיות - נייר עמדה
- המוגלובינופתיות - היבטים מיילדותיים - Hemoglobinopathies - obstetric aspects
- המופיליה סוג A - טיפול ב-Hemophilia A - emicizumab
- הנחיות לטיפול ומעקב במטופלים באנטיקואגולנטים החדשים (NOACS), על פי הנחיות החברה האירופאית לקרדיולוגיה מ-2013
- הנחיות למתן דם ומוצריו - חוזר משרד הבריאות - Blood products transfusion guidelines
- הפרעה בתפקוד אנדותל - נייר עמדה - Endothelial dysfunction
- השתלות מח עצם בממאירויות המטולוגיות - Bone marrow transplants in hematological malignancies
ח
- חובת הדרכה בנוהלי עירוי דם - חוזר משרד הבריאות - Required blood transfusion protocol instruction
- חום נויטרופני - טיפול אנטיביוטי - Neutropenic fever - antibiotic therapy
- חידושים בהתמודדות עם תסמונת מיאלודיספלסטית - New treatment ideas for myelodysplastic syndrome
- חידושים בטיפול בלוקמיה מיאלואידית חריפה - Acute myeloid leukemia - new treatments
- חסר חמור בפקטור Severe factor XI deficiency - XI
ט
- טיפול אימונולוגי במחלות המטולוגיות ממאירות - Immunological treatment of malignant hematological diseases
- טיפול ב-Daratumumab במיאלומה נפוצה - מעודכן ל-2016
- טיפול פוטותרפיה ו-PUVA במחלות עור - הנחיה קלינית - Phototherapy and PUVA in skin diseases
- טיפול קו ראשון בלימפומה מפושטת של תאי B גדולים - Diffuse large B cell lymphoma - first line therapy
- טיפול תרופתי בחסרי האנזים G6PD - הנחיה קלינית
- טרומבוציטופניה אלואימונית - Alloimmune thrombocytopenia
ל
- לויקואנצפלופתיה רב מוקדית מתקדמת - Progressive multifocal leukoencephalopathy
- לויקמיה לימפוציטית כרונית - טיפול בחולים שלא טופלו בעבר - CLL – first line therapy
- לוקמיה לימפואידית חדה - חידושים בטיפול - 2015 - Acute lymphoblastic leukemia - new treatments
- לוקמיה לימפובלסטית חריפה - Acute lymphoblastic leukemia
- לוקמיה לימפובלסטית חריפה - טיפולים חדשים - 2017 - ALL - new treatments
- לוקמיה לימפטית כרונית - Chronic lymphocytic leukemia
- לוקמיה לימפטית כרונית - טיפול אפקטיבי ללא כימותרפיה - CLL, effective treatment without chemotherapy
- לוקמיה מיאלואידית חריפה - Acute myeloid leukemia
- לוקמיה מיאלואידית חריפה - טיפול ב-Venetoclax
- לוקמיה מיאלואידית חריפה - טיפול במעכבי FLT3
- לוקמיה מיאלואידית כרונית - Chronic myelogenous leukemia
- לימפומה מסוג הודג'קין - Hodgkin's lymphoma
- לימפומה מפושטת של תאי B גדולים - טיפול קו ראשון בפולטוזומאז ודוטין בשילוב R-CHP
- לימפומה מפושטת של תאי B גדולים נשנית/ עמידה לטיפול - טיפול בגלופיטאמאב
- לימפומה עורית - חידושים בטיפול - CTCL treatment updates - 2017
- לימפומה על שם הודג'קין - טיפול באדסטריס בחולים עם הישנות לאחר השתלת מח עצם - Hodgkin's lymphoma - Adcetris for treatment of patients with relapse after bone marrow transplant
- לימפומה על שם הודג'קין - טיפול בבני הגיל השלישי - Hodgkin’s lymphoma - treatment of older patients
- לימפומה פוליקולארית - Follicular lymphoma
- לימפומה פוליקולרית - טיפול משולב בבנדמוסטין ובמבטרה - Follicular lymphoma - combination therapy of bendamustine and mabthera
- לימפומה ראשונית של האשך - Primary testicular lymphoma
- לימפומה שאינה הודג'קין - Non-hodgkin lymphoma
- לימפומה של תאים גדולים מסוג B - טיפול בנוגדנים ביספציפיים
- לימפומות אגרסיביות - Aggressive lymphomas
- לימפומות אינדולנטיות - התקדמות מהירה בדרך לפתרון הלימפומות הזוחלות - Indulent lymphomas
מ
- מדריך לשימוש בנוגדי הקרישה החדשים - NOACS בפרפור פרוזדורים על פי הנחיות האיגוד האירופאי לקרדיולוגיה מ-2012
- מוצרי חלב - הנחיות והמלצות לצריכתם
- מחלה תרומבואמבולית וורידית - מניעה בחולים מאושפזים במחלקה פנימית - Venous thromboembolic disease - prevention in medical patients
- מחלות המטואונקולוגיות - טיפול אימונותרפי ב-Hemato-oncological diseases - immunotherapy with - CAR-T Cell
- מחלות מיאלופרוליפרטיביות ומיאלודיספלסטיות - Myelodysplastic syndrome and myeloproliferative neoplasms
- מחלת גושה - Gaucher's disease
- מחלת שתל נגד מאכסן כרונית - טיפול בבלומוסודיל
- מיאלומה נפוצה - Multiple myeloma
- מיאלומה נפוצה - טיפולים חדשים - 2017 - MM, new treatments
- מיאלומה נפוצה נשנית/ עמידה וסיכון תפקודי גבוה - טיפול באיזטוקסימאב
- מיאלופיברוזיס הקשורה למחלות המיאלופרוליפרטיביות - Myeloproliferative neoplasms - associated myelofibrosis
- מיאלופיברוזיס ראשונית - Primary myelofibrosis
- מניעת אלואימוניזציה על רקע אי התאמת Prevention of alloimmunization due to RH incompatibility - RH
- מסטוציטוזיס מערכתית - Systemic mastocytosis
- משק הברזל במתבגרים - Iron status in adolescents
- מתן דם ומוצריו במתקן רפואי שאין בו בנק דם - חוזר משרד הבריאות - Blood products transfusion in a medical facility without a blood bank
נ
- נוגדי קרישה חדשים - בטיחות הטיפול - New oral anticoagulants - safety of treatment
- נוגדי קרישה חדשים למניעת אירוע מוחי בחולים עם פרפור עלייתי - New oral anticoagulants for the prevention of stroke in patient with atrial fibrillation
- נוהל מתן עירוי דם - חוזר משרד הבריאות - Blood transfusion protocol
- נויטרופניה - Neutropenia
פ
- פוליציטמיה ורה - Polycythemia Vera
- פונטיניב לטיפול בלוקמיה מיאלואידית כרונית קשה לטיפול - Ponatinib for the treatment of chronic myeloid leukemia - CML
- פורפורה תרומבוציטופנית אימונית - היבטים כירורגיים - Immune thrombocytopenic purpura - surgical aspects
- פקקת ורידים - - היבטים כירורגיים - Venous thrombosis - surgical aspects
- פקקת ורידים - Venous thrombosis
- פקקת ורידים - מניעה במאושפזים במחלקה פנימית - Venous thromboembolic disease - prevention in medical patients
- פקקת ורידים שטחית - Superficial vein thrombosis
- פרוטוקול שחרור מהמלר"ד למטופלים עם DVT/ PE - הנחיה קלינית - ED discharge protocol of patients with DVT/PE
ר
ת
- תדריך למניעת אנמיה וחוסר ברזל בתינוקות ובפעוטות - חוזר משרד הבריאות - Preventing iron deficiency and anemia in Infants
- תסמונת הנוגדנים נגד פוספוליפיד - Antiphospholipid syndrome
- תסמונת על שם פלאמר-וינסון - Plummer-Vinson syndrome
- תפקיד רופא המשפחה בהכנה לניתוח להחלפת מפרק - The role of the family doctor in preparing the patient for a joint replacement surgery
- תרומבוציטופניה - Thrombocytopenia
- תרומבוציטופניה בהיריון - Thrombocytopenia during pregnancy
- תרומבוציטופניה על רקע חיסוני - טיפול - Immune thrombocytopenia - treatment
- תרומבוציטמיה ראשונית - Essential thrombocythemia